گاه سخنان تند و شدید و غلیظ، نشاندهنده آن است که گوینده مستأصل، راهکاری به درد بخورتر از این تندی سخن ندارد و ادای تأثیرگذاری درمیآورد. اما بدان معنی نیست که همین سخن، فاقد عواقب و نتایج ناخرسندکننده و مخرب است. آنچه سطل ماست نمادش میشود، نمود این تندی مستأصل مخرب است.
جای باورهای هرکس؛
در دلش است،
نه در حلق دیگران.
#آداب_خردمندی
دوست جامعهشناسی چند سال قبل میگفت از ما جامعهشناسان میخواهند که بگوییم برای ممانعت از این یا آن مسأله اجتماعی چه باید کرد؛ اما در برخی موارد فقط میشود گفت: کاری نمیتوانید انجام دهید، اگر مسأله واقعا مسأله است - که گاه نیست - با آن کنار بیایید و فکر زندگی بهتر با آن باشید.
«وقتی شناخت مردم از محصولی بیشتر از استفاده عملیشان از آن باشد، کسانی که از محصول استفاده نمیکنند، با زبان بیزبانی به دیگران میگویند، یک جای کار میلنگد.» (دیمون سنتولا، تغییر، ص. ۸۵) ایدهها، محصولات و آدمهای بسیاری به این عارضه دچار میشوند.
«دموکراسی ... آن کسانی را ترجیح میدهد که با کندترین نیروی فکری گام برمیدارند. در نتیجه معمولا به پیروزی میانمایگی منجر میشود. اما گزینه دیگر در برابر دموکراسی، یعنی استبداد، کمابیش لاجرم به معنای صدرنشینی حماقت است.» (چرا از تاریخ درس نمیگیریم؟ ص. ۶۳)
نرمافزار تولید رمز پویا، رمزهایی میداد که همراه بانک غاط میدانست. مجبور شدم به خودپرداز برای رفع خطای زیاد شدن رمزهای غلط مراجعه کنم. آخر فهمیدم ناشی از تفاوت ساعت سیستم مولد رمز و ساعت رسمی کشور است. وقتی عدم تغییر ساعت رسمی کشور را تصویب میکردید به این ابعادش فکر کردید؟
«حکومت شری ضروری است و به همین سبب نیازمند مراقبت و رصد دائمی مداوم است. ... وظیفه شهروند خوبی که از مسئولیت دولتی فارغ است این است که مراقب حکومت باشد مبادا حکومت به اهداف اساسیای که وجودش برای خدمت به آنهاست آسیب زند.» (چرا از تاریخ درس نمیگیریم؟ ص. ۶۲)
جواد صالحی اصفهانی:
تورمی که در سالهای اخیر در ایران تجربه میشود با تورمی که در 40 سال گذشته وجود داشته، فرق دارد. فشارهای بینالمللی باعث شده تا #تورم ما از یک تورم مزمن 20 درصدی به تورم 40 درصدی برسد که دلیل آن هم وابستگی به واردات هم در تامین کالاها و هم تولید کالاست.
«وفاداری کیفیت اصلی است، به شرط آنکه کور نباشد .. اما این کلمه مورد سواستفاده قرار میگیرد، چرا که وفاداری .. تبانی بر سر بیکفایتی متقابل تعریف میشود. هر دو طرف به کوتاهیها و بیکفایتی یکدیگر رضایت میدهند و به این معنا به هم وفادار میمانند.»(چرا از تاریخ درس نمیگیریم؟ص. ۵۵)
مسعود نیلی: تاکید میکنم که از نظر بیثباتی و تلاطم اقتصاد کلان، کاملا در بزنگاه هستیم
محمد فاضلی: نمیتوانم بگویم که در ۱۴۰۲ #اعتراضات اجتماعی رخ میدهد یا خیر، اما به سوی گسل میرویم
سه سال قبل، مثل خیلی افراد دیگر، نوشتم: از جهان حذف نشویم.
https://t.me/fazeli_mohammad/2066
روی نقشه جهان بودن، برای در جهان بودن، معاصر این جهان بودن و بخشی از جهان بودن کافی نیست.
Iran’s share of world trade:lowest since 1950!
سهم ایران از تجارت جهانی به ۲۴صدم درصد در سال ۲۰۲۲ میلادی رسید که پایین ترین
میزان در ۷۰ سال گذشته است،شاید هم در تاریخ ایران
۱.رشتو: میتونید مصاحبه من با اکو ایران در مورد مولدسازی (خصوصیسازی) را اینجا ببینید
به عنوان یک موضوع مطالعات در دنیا خصوصیسازی از مباحث جنجال اقتصاد هست چون چه به صورت تجربی و چه تئوری پیامدهای مثبت و منفى سنگین اقتصادی، عدالته و سیاسی داشته و داره.
https://t.me/ecoiran_webtv/20121
نیروی انتظامی در خصوص عدم رعایت حجاب نه حق ارسال پیامک دارد، نه حق ارشاد، نه حق احضار، نه حق توقیف خودرو و نه حق الزام مردم به شرکت کلاسهای توجیهی.
اینها همه غیرقانونی و بدعت است و نقض حقوق شهروندی.
اگر ملتی که با حقوقش آشنا نباشد برای اقدامات مندرآوردی، موش آزمایشگاهی میشود.
ادوارد گلیزر در مقدمهاش بر ویرایش ۲۰۲۲ کتاب «فراز و فرود ملتها» اثر منسر اولسون نوشته: «ریگان اجبار کرد که هر گونه مقررات جدید دولت فدرال باید سند پشتیبان تحلیل هزینه-فایده داشته باشد.» دولت همین یک کار را در ایران بکند و تن به انتشارش بدهد، کلی عقلانیت در این مملکت رشد میکند.
در مورد یارانه پنهان، علمی یا غیرعلمی بودن خیلی موضوعیت ندارد و برچسبی است برای زدن طرف مقابل؛ کار اقتصاددان تحلیل هزینه و فایده حذف یا حفظ آن است. سر جدتان روی این متمرکز شوید نه به اصطلاح علمی یا غیرعلمی بودن آن
ابعاد مدرن شدن
بعد سیاسی: حق تعیین سرنوشت از طریق: تقید حکومت به قانون مقبول مردم، تشکیل سازمان و اعتراض مسالمتآمیز و پاسخگو کردن مقامات، بوروکراسی کارآمد و بیطرف، رسانه آزاد، مشروعیت برآمده از رأی مردم، مهار خشونت سیاسی در محدوده قانون، انجام کنش سیاسی قانونی مؤثر بدون ترس.
گروهی با همه قوا، با چنگ و دندان نشان دادن، انکار میکنند و از این واقعیت میگریزند، که جامعه ایران سودای مدرن شدن دارد و آنرا به شیوه خودش، میسازد؛ میسازد و درونی میکند. عقل حکم میکند، این را درک کرده و به عوض ممانعت و واقعیتگریزی، راه خودانتقادی را برای آن هموار کنند.
فیلم #برادران_لیلا درباره خانواده نیست، خانواده، بازیگر/بازیچه است؛ درباره اقتصاد هم نیست، اقتصاد بازیگر/بازیچه است؛ درباره نسلها هم نیست، نسلها هم بازیگر/بازیچه هستند. ظاهراً تلختر از واقعیت، اما واقعیت تلختر و این مقدارش در قاب دوربین جا شده؛ تناقض اینکه امیدواری هم میدهد.
جامعهشناسان میگویند تا شهریور ۱۴۰۱ نگران فرسودن اجتماع ایرانی و کل همبسته جامعه ایران بودند اما در ۱۴۰۱ اجتماع ایران نشانههای نو شدن را برجستهتر از قبل کرد. محمدرضا جوادی یگانه، محمد درویش و مریم زارعیان در میزگردی به تحلیل این رخدادها پرداختهاند.
گروهی با همه قوا، با چنگ و دندان نشان دادن، انکار میکنند و از این واقعیت میگریزند، که جامعه ایران سودای مدرن شدن دارد و آنرا به شیوه خودش، میسازد؛ میسازد و درونی میکند. عقل حکم میکند، این را درک کرده و به عوض ممانعت و واقعیتگریزی، راه خودانتقادی را برای آن هموار کنند.
جداول زیر، گزارشیست کامل از مجموع کارهایی که با عنوان #کارخیر در سال ۱۴۰۱ انجام شده است؛ این جداول شما را کمک خواهد کرد تا هزینهها را یکجا ببینید و بدانید که مبالغ به چه شکلی هزینه شده تا بتوانید ماههای مختلف را با هم مقایسه کنید.
ارادت
#گزارش
چرا فحش میدادند؟ عنوان مطلبی است که در تبیین فحش دادن برخی معترضان در اعتراضات اخیر نوشتهام.
https://t.me/fazeli_mohammad/2934
پاسخ خلاصه: از هنجار زبانی قدیمی، مثل برخی جوامع دیگر، برای مهار قدرت سیاسی بهره میگرفتند.
اینجا سهگنبدان یا #نقش_رستم است. در پایِ آرامگاههای شاهنشاهان هخامنشی که در کوه کنده شدهاند، شهریاران ساسانی نقش و نگارهای از خود را بر دل کوه تراشیدهاند. در هیچ نقطهای اینگونه ایران بر بیننده خردمند پدیدار نمیشود.چرا؟ چون که به مهمترین مشخصه ایران اشاره دارد؛ به #تداوم!
همه برای دولت تعیین تکلیف میکنند، این وظیفهاش را میگیرند و آن وظیفه را بارش میکنند؛ اما کسی نمیپرسد دولتی که از آن چنین انتظاراتی میرود، باید چه کیفیتی داشته باشد و چگونه به این کیفیت میرسد. بحث جدی و مؤثر، از لحظه طرح جدی پرسش شرایط ساختن دولت باکیفیت و ظرفیت آغاز میشود.
بحرانهای آب-محور قابل تحملتر خواهند بود در صورتیکه حقیقتی جهانی را همواره به یاد بیاوریم، «#آب از شیر آب نمیآید، بلکه از طبیعت میآید».
از نادیده گرفتن طبیعت دست برداریم. #روز_جهانی_آب
رشتوی قابل تأمل و روشنگر برخی ویژگیهای مهم ایران امروز
لازمه «مهار تورم و رشد تولید» چیست؟
خیلی ساده و عامیانه: حرکت از اقتصاد رانتی به اقتصاد ثروتآفرین!
لازمه این امر توقف رانتهایی است که به بازیگران قدرتمند طی دههها داده شده و میشود. چه به صورت مستقیم مانند رانت ارزی و وام ارزان بانکی، چه غیر مستقیم مانند زدن بانک! /۱
سال نو مبارک
منتخبی از اپیزودهای #پادکست_دغدغه_ایران برای علاقمندان به مباحث مسائل ایران و توسعه، در متن زیر پیشنهاد شده است.
https://t.me/dirancast_official/271
مذاکرات تعیین دستمزد کارگران و کارفرمایان و دولت، صرفنظر از نتیجه، نشان میدهد اگر گروههای مردم سازماندهی داشته باشند، میتوانند با یکدیگر و با حکومت مذاکره کنند. اما اگر سازماندهی نباشد، مذاکره و توافق، ناممکن یا بیاثر میشود. ثبات و بهبود زندگی اجتماعی سازماندهی میخواهد.
خلاصه سال ۱۴۰۱: مردم به دست و زبان، اندیشه و عمل، کوشیدند تا به قدرت بیشتری برای نیل به توازن مؤثرتری در برابر حکومت دست یابند و قدرتش را مقید کنند. این تلاش از انقلاب مشروطه تا امروز تداوم داشته و بازی تکراری تاریخ است. کوششی که در هر جامعهای که آرزوی سعادت دارد، پایان ندارد.
امسال بیش از هر سالی در عمرم با بزرگوارانی که فقط نامشان را شنیده، آثارشان را تجربه کرده یا کسانی که اصلا نمیشناختم، از نزدیک آشنا شدم، گفتوگو و همکاری کردم. برترین تجربههای امسال این آشناییها، گفتوگوها و همکاریها بود. خودشان میدانند. ممنون که این فرصتها را مهیا کردید.
حرف حساب. رفتار کثیفی است متلک گفتن.
یکی دو ساعتی در شهر پیاده پی کارهای خردهریز پایان سال بودم و به آقایان عزیز دوستانه توصیه میکنم همتی کنند و این سنتِ کثیفِ متجاوزِ متلک گفتن و آویزانِ زنها در خیابان شدن را بین خودشان تبدیل به ضد ارزش کنند، بعد از سالی که گذشت در شأن این خیابانها نیست واقعاً
آنگاه که سیاستی با مایه گذاشتن از مرجع مبهم و تعریف نشده، بدون سنجه و شاهد قابل اعتبارسنجی، توجیه یا مطالبه شود؛ معنایش این است که ایده و شاهد معتبر و مقبولی وجود ندارد تا با آن موجه و مستند گردد. مایه گذاشتن از دیگری مبهم، نشانه خود تهی است. سیاست عمومی عرصه شفافیت است نه ابهام.
در انتهای سال ۱۴۰۱ تلاش چهارساله در شرح قانون مجازات اسلامی به فرجام رسید.
امید که مورد پسند اهل نظر قرار گیرد.
یادداشتی مختصر در صفحه اینستاگرام تقدیم کرده ام👇
https://www.instagram.com/p/Cp-alT2DjQ2/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
امکان تهیه کتاب از طریق سایت فراهم شده است👇
http://judpub.ir
#محمدرضا_جلاییپور به مرخصی آمد
محمدرضا جلاییپور فعال سیاسی و پژوهشگر اجتماعی به مرخصی آمد.
جلاییپور مهرماه امسال بازداشت شده بود.
تجربه ۱۴۰۱: هر سیاستی (پالیسی) که فرزند زمانه خود نباشد، میمیرد یا مرده متولد میشود. اگر حکمرانان بکوشند این مرده را به عوض دفن کردن، زندهنمایی کنند؛ سیاست عمومی، مردهسرای آزاردهندهای میشود که اسباب زحمت خلق و کسر اعتبار سیاستگذار است. سیاستی باید که فرزند زمانه خود باشد.
هر تحولی، ابزار لازم دارد؛ و ابزار خاص توسعه سیاسی و اقتصادی، به مثابه مهمترین تحولات کلان جوامع مدرن، سازمان و سازماندهی است. جامعه و حکومتی که زمینهساز تأسیس و اثربخشی این ابزار نباشند، هر قدر هم که هزینه بدهند، توسعه نمییابند. جامعه دارای سازمانهای ضعیف، توهم توسعه دارد.
قدرت سیاسی با سالها اعمال اقتدار از طریق آموزش و پرورش، نیروی انتظامی و ... نتوانسته حجاب دلخواهش را بر زنان تحمیل کند؛ اما از پاساژ، مجتمع گردشگری یا کسبوکار حتی کوچک انتظار دارد کاری را انجام دهد که خودش نتوانسته است. تناقضی به هزینه مردم و فعالان اقتصادی و مولد نارضایتی است.
تجربه شخصی: آدمهای بزرگ، تفاوت را - حتی وقتی قدرتمند هستند - تحمل میکنند؛ بزرگترها، تفاوت را نه فقط تحمل میکنند، بلکه منشأ خلاقیت و نوآوری و رشد میدانند؛ و آدمها هر قدر کوچکترند، کمتر برای پذیرش تفاوت ظرفیت دارند و بیشتر، از آن میترسند. حقیرترها، تفاوت را فرومیکوبند.
گپ و گفت جامعهشناسانه به همراه یک یادداشت درباره #انقلاب طولانی و مخاطرات پیشروی آن در شماره جدید ماهنامه #اندیشه_پویا
۲) علاوه بر آن، آمار دانشآموزان بازمانده از تحصیل هم بسیار نگرانکننده است. در سال ۹۸-۹۹ حدود یک میلیون دانشآموز از تحصیل بازماندهاند که کمتر از ۴٪ آنها مجدد به تحصیل بازگشتهاند. بیشترین افزایش در سال ۹۷-۹۸ و قبل از کرونا اتفاق افتاده.
لینک گزارش:
https://rc.majlis.ir/fa/report/show/1755530
کتاب برای نوروز
تاریخ بیخردی؛ قدرت بیقدرتان؛ تورم و اخلاق؛ پنیر و کرمها. (عمومی)
راههای ابریشم، فرانکوپن؛ در اسارت جغرافیا، مارشال؛ نقشه جدید جهان، یرگین (تاریخ، جغرافیا، ژئوپلتیک و انرژی)
استراتژی توسعه ایران، لشکربلوکی؛ ایران کجاست، ایرانی کیست؟ م.بهشتی
هدیه هم میتوان داد
ایران به #دولت_فروتن نیاز دارد.
دولتی که معنای نمیدانم و نمیتوانم را در عرصه حکمرانی بداند - دانستن نه به معنای امری صرفا ذهنی - و برای دانستن و توانستن با مشارکت جامعه ایران و فرصتهای بینالمللی بکوشد. دولت فروتن بدون اعتماد به نفس یا ضعیف نیست، بلکه حدود توانش را میداند.
ایراد گرفتن از دو کشور همسایه با سابقه قرنها مراودات و اشتراک دینی برای ناتوانی در حل بدون واسطه مشکلات خود، جای تأمل دارد؛ اما ایراد گرفتن به وساطت چین، صرفا از منظر کمونیست بودن این کشور، عجیب و به گمانم ناوارد است. سویه دیگری از سیاست خارجی ایدئولوژیک و بدون عملگرایی است.
ایران و عربستان در پکن پذیرفتند که به توافقنامه دو کشور در سال ۱۳۷۷ و ۱۳۸۰ یعنی دوره اصلاحات برگردند، حالا آموزش مذاکره؛ آن هم زیر سایه چین را میدهند.
۲۵ سال مردم را اسیر قدرت طلبی خود کردند.
اسرائیل بیشترین هزینه احیای روابط ایران و عربستان را خواهد پرداخت زیرا عربستان قیمت عادی سازی روابط با تل آویو را افزایش خواهد داد.اگر اخبار رسانه ای درست باشد ریاض در ازای عادی سازی روابط با اسرائیل ، خواهان حمایت غرب از برنامه هسته ای خود شده که با کمک فنی چین در حال گسترش است.
۱۲ روز تا افتتاحیه #کنفرانس_آب_سازمان_ملل (اولین در ۴۶ سال گذشتهو دومین در نوع خود) باقیمانده. بحران جهانی است. همه در تخریب چرخه هیدرولوژیکی و ویرانی جوامع پیرامونی نقش داشتهاند. مانند همه دنیا، ایران هم نیاز دارد نحوه درک، ارزشگذاری و مدیریت آب را به طور اساسی تغییر دهد.
منافع ایران و عربستان سعودی به مراتب بهتر تأمین خواهد شد اگر هر دو کشور در راستای ایجاد یک «منطقه قوی» به سمت این هدف جدید گام بردارند. به جای اینکه از الگوی معیوبی پیروی کنند که در بهترین حالت به وضعیتِ «یک کشور نسبتاً قوی در یک منطقه ضعیف» منتهی خواهد شد.
از نشانههای میهن دوستی برخی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی که میشناسم این است که برای آنها مهم نیست گام درست برای منافع ملی ایران را چه کسی یا دولتی برمیدارد، از آن حمایت میکنند و منافع ملی ایران را قربانی منفعتطلبی جناحی نمیکنند. بسیاری دیگر باید دوزانو بنشینند و بیاموزند.
رشتوی حرف حساب درباره توافق ایران، عربستان با وساطت چین.
۱)وفق توافق درپکن، روابط ایران وعربستان قراراست به زودی برقرارشود؛ اساس بیانیه پکن،تفاهم بر موافقتنامههای بیش ازبیست سال پیش است. آنچه به معنای بازگشت به توافق امنیتی سال ۱۳۸۰ و همکاریهای۱۳۷۷ دولت اصلاحات است. مذاکرهکنندگان این دوتوافق، روسای جمهور پیشین،خاتمی وروحانی، بودند.
یکی از تصمیمهای سخت در توییتر این است که آیا به کامنت نویس پرروی دروغگویی که برای دیده شدن یا عصبانی کردن کامنت مینویسد، یا کامنتش را فاکتور میکند، جواب بدهی یا ندهی. جواب بدهی، فکر میکند خیلی مهم شده. جواب ندهی، فکر میکند حرف مهمی زده که جواب نداشته است. راه دوم را میروم.
یکی از مهمترین نکات مندرج در توافق ایران و عربستان با وساطت چین، استناد به معاهده امنیتی سال ۱۳۸۰ و اجرای مفاد آن است. نکتههای بسیار در همین یکی نهفته است. سؤال: اگر بیست سال گذشته طرفین بر مبنای همان معاهده عمل کرده بودند، ایران، عربستان و خاورمیانه امروز چه وضعیتی داشتند؟
اعلام توافق برای از سرگیری روابط ایران و عربستان سعودی با وساطت چین، قریب به یقین، مهمترین خبر سیاست خارجی ۱۴۰۱ است. یاد جمله پیتر فرانکوپن میافتم:«هر چقدر پیام چین انسجام دارد، پیامهایی که از واشینگتون بیرون میآید بیحساب و کتاب و ضد و نقیض است.» (راههای ابریشم نو، ص. ۱۲۸)
معضل ایران امروز: مسائل اساسی - از تحریم تا آب، تورم، مسائل اجتماعی، آلودگی هوا و ... - فاقد راهحلهای ساده و خطی هستند. همگی بدخیم، درگیر اقتصاد سیاسی پیچیده ذینفعان متعدد، درگیر مناسبات جهانی و در شرایط ضعف اعتماد نهادی، برخی امنیتی شدهاند. هر راهحلی مستلزم درک این نکته است.
ایران برای توسعه به نهادهای مدنی قوی نیاز دارد. اتاق بازرگانی - با همه نقصانهای آن - نهادی مدنی و بازمانده تاریخی مهمی است. اگر فعال اقتصادی بودم و حق رأی و مشارکت داشتم، فعالانه برای شکلگیری اتاقهای بازرگانی متخصص، مستقل از دولت، بر مدار منافع ملی و سالم فعالیت میکردم.
سیاستمداران حاضر نیستند ختنه پسرشان را حتی به پزشک معمولی بسپارند و دنبال بهترین میگردند اما عموما حاضرند سرنوشت یک قشر، کسبوکار، وزارتخانه یا ملت را به ناواردترین رفقا یا به همپالکی ناکاربلدشان بسپارند. منطق هر دو نیز نفع شخصی است. لذا باید با قدرت مردم محدود و مقید شوند.
مسأله درختکاری فقط آب نیست. کاشتن یک میلیارد درخت در گستره ایران، دهها مسأله دیگر هم دارد. برای چندمین بار درخواست میکنم یک مقام مسئول، اسناد فنی پشتیبان این طرح را منتشر کند. نشان دهید بر مبنای چهار تا جلسه و از توی کمد آقای ووپی تصمیم گرفته نشده است.
در این طرح به هیچ عنوان آبیاری قطرهای مدنظر نیست و تمامی #آب مورد نظر این نهال ها توسط آب سبز که (همانند روانآب های بعد از بارندگی و ...) توسط طبیعت تأمین میگردد.به عنوان مثال امسال در استان بوشهر ۲۳۰ هزار اصله حرّا، گیاه ویژه آب های شور تولید شده و در حال کاشت هستند https://twitter.com/EhsanBodaghi/status/1633116130297389057
کل محتوای پشتیبان برخی تصمیمهای سیاستی مهم، یک یا دو جلسه، اظهارنظری شفاهی، بدون دو صفحه مطالعه پشتیبان قابل انتشار عمومی است. حداقل فایده مطالبه انتشار اسناد پشتیبان همه تصمیمات، فروریختن هیمنه مدیران تصمیمات دوجلسهای؛ و تقویت موضع عقلانیت و عقلاست. خیلی خونسرد، مطالبه کنید.
دوست دارم پاسخ مدافعان و طراحان طرح کاشت یک میلیارد درخت به همین دو سه عدد را بدانم. راستی آقای سلاجقه و وزیر کشاورزی و رئیس سازمان جنگلها، نمیخواهید مطالعات پشتیبان طرح کاشت یک میلیارد درخت را منتشر کنید؟ راستی از تخصیص بودجههای حفاظت جنگلهای زاگرس چه خبر؟
وزیر کشاورزی:”یک میلیارد نهال می کاریم.” یعنی ۲ میلیون هکتار که اقلا ۸ م م م #آب می خواهد یعنی ۸٪ مصرف کل کشور! ۳۰ م م م اضافه برداشت سالانه و ۱۲۰ م م م تجمیعِ کسریِ منابع دارید. یک عاقل ندارید،عدد بفهمد؟ آنهمه هزینهٔ سوخته در طرحهای حرم تا حرم درس نشد؟ کی تمام می رود این کابوس؟
عاملان پروژه ضد ملی مسمومیت دختران، هر که هستند، به دقت، در حال تخریب اعتماد مردم به یکدیگر و به دولت هستند. امنیت و اعتماد ملات جامعه است: و شیوه اطلاعرسانی مبهم و متناقض رسمی، مساله عمومی را به یک بحران عمومی تبدیل خواهد کرد. راه حل، اعتماد به اطلاعرسانی رسانههای داخلی است.
حکمرانان مملکت اگر «به جای/با» همه کارهایی که انجام دادهاند، اعتماد تولید کرده بودند، ما مردم و خودشان حال و روز بهتری داشتیم. وقتی برای اعتماد نهادی ارزش قائل نیستند، باید هم حال و روزمان همین باشد. اگر تولید اعتماد هدف بود، جهان را متفاوت میدیدند و کارهای دیگری میکردند.
عملکرد آدم، سازمان یا حکومت را میتوان فقط بر اساس یک شاخص هم سنجید: میزان اعتمادی که برای درازمدت نزد دیگران خلق کرده و حفظ میکند. اگر سطح اعتماد به او (آدم، سازمان یا حکومت) در درازمدت بالاست، یعنی کارش درست است؛ اگر نیست وضع بقیه شاخصهای اصلی هم خراب است. اعتماد باید ساخت.
جناب آقای سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست! مرحمت کنید مطالعات پشتیبان و گزارش ارزیابی تأثیر محیطزیستی این طرح کاشت یک میلیارد درخت را منتشر کنید. این طرح کجا و توسط چه نهادی مطالعه و اثرات و ملزومات آن برآورد شده است؟
«رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، از مردم خواست در کاشت یک میلیارد اصله درخت مشارکت کنند».
فقط یک سؤال: با کدام #آب؟
شکیبا پاش شکسته بود، به سختی و با عصا راه میرفت، جشنواره قصه گویی در روستا برگزار کردیم، جلسه تمرین بود، گفت منم می خواهم شرکت کنم.بچه ها گفتن روی میز بشین و قصه بگو گفت نه باید بیام جلو و ایستاده قصه را بخونم.
*دختر ایران، همیشه ایستاده و سربلند باشی.
مساله مسمومیتها: نگرانیهای نوپدید و ظرفیتهای دردسترس
مساله مسمومیتهای زنجیرهای مدارس دخترانه، وارد مرحله جدید و نگرانکنندهای شده است و شبکههای ماهوارهای خارج از کشور، به صورت هدفمند بر این نگرانی دامن میزنند. سلامت دانشآموزان برای همه مردم و نه فقط اولیا و معلمان، ۱/
لازم بود یک یادآوری و عذرخواهی هم از فروش تسلیحات شیمیایی آلمانی به صدام و بمباران حلبچه و سردشت میکردند
دنیا، بزرگ، پیچیده و پر از امکانهای ناشناخته گوناگون است. اگر کسانی میخواهند شما را متقاعد کنند که در زندگی شخصی یا عمومی، علیرغم همه نقصانهای مشهودتان، همین راهی که میروید درست و بهترین است و جز این راهی نیست، در بهترین حالت، نادان، و در سناریوهای بدتر، کاسب یا دشمن هستند.
وقتی میتوانی در فرضیهسازی، گشادهدست باشی و هر ایده حتی نامعقولی را طرح کنی که – به غلط یا درست - تا اندازه زیادی مطمئن باشی حقیقت، هیچوقت کشف یا علنی نمیشود؛ و مجبور نیستی بابت فرضیهات خجالت بکشی؛ یا در جامعهای چنان بیاعتماد زیست کنی که هیچ فرضیهای دور از ذهن نباشد.
یک مثال واضح از ناکارآمدی این است که هر اتفاقی در این کشور بیفتد، همهی آنها که باید عکسالعمل نشان بدهند فقط یک ایده داشته باشند؛ «شیر اینترنت را سفت کنید.»
خاک.
#سیدجواد_طباطبایی درگذشت. بسیاری بر او جفا کردند. از #قومگرایان و #تجزیهطلبان انتظاری جز این نبود اما بخش زیادی از نیروهای چپگرا نیز به اشتباه او را به فاشیسم منتسب میکردند و خصم خودشان میدانستند، اما حقیقت این بود که او را با هیچ وصلهای نمیشد به #فاشیسم چسباند.
انتظار دارید جامعه فیلم چنین رفتار وحشیانهای را ببیند و عصبانی نشود؟ این افراد را از کجا پیدا میکنید؟ چگونه آموزش میدهید؟ چه منفعتی دارند که به ازای آن چنین رفتار میکنند؟ شرمآور است.
اگر روانشناسی جمعی مردم ایران را بدانید؛
و حساسیت بالای مردم در باره دختران دانشآموز و مادرانشان، و افزایش نگرانیها و پایین آمدن آستانه تحمل مردم را درک کنید،
میدانید که امشب باید تکلیف این شخص و این فیلم مشخص شود و به افکار عمومی توضیح داده شود.
متاسفانه پس از دکتر هاشمی در فاصله یک روز دو چهره شناخته شده از استادان ارزشمند دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران از دنیا رفتند. دکتر جعفری لنگرودی و دکتر طباطبایی. احترام گذاشتن و قدر دانستن مفاخر علمی و فکری، سنتی است که نباید تحت تاثیر اختلافات مشربی و فکری قرار گیرد.
سیدجواد طباطبایی درگذشت
این متفکر شهیر ایرانی که در سالهای گذشته با بیماری سرطان دست و پنجه نرم میکرد، ساعتی پیش در سن ۷۷ سالگی دار فانی را وداع گفت.
#تسلیت
مشکل و مسأله اصلی #آب در کشور ما چیست؟
آیا مسأله و مشکل اصلی:
⏹️تعارض منافع
⏹️عدم شفافیت
◀️عدم مسوولیت پذیری و
◀️عدم پاسخ گویی است یا
مسأله اصلی کم آبی و سیل و کاهش/افزایش بارش است؟
لینک کامل ارائه: https://youtube.com/watch?v=oNAMnfHkpWI
#سیاستگذاری_آب #اقتصادسیاسی_آب
امروز از کسی شنیدم: «سیاستمداران ایرانی بیشتر جواب دارند تا سؤال.» به گمانم صرفنظر از اینکه چه کسی گفته، عبارت عمیقی است. اولویت یافتن سؤال بر جواب برای هر بهبودی ضرورت دارد. بدتر اینکه گاه سیاستمدار ایرانی میگوید جوری سؤال بپرسید که جوابش ایده و گفته من باشد.
هیچ گربهای را میشناسید که به اندازه پیروز نمادین شده باشد؟ هیچ گربهای این همه ایرانی را به یاد اهمیت و ارزش محیطزیست انداخته بود؟ پیروز با زندگی و مرگش، چه نقاشی نمادینی از نگرانی برای ایران - گربه روی نقشه جهان - و محیطزیست آن خلق کرد. پسر بدرود، ده ماه عمرت چه پرارزش بود.
یوز ایرانی یک نماد برای همبستگی ایرانی است. بحث حیوان دوستی، حفاظت از محیط زیست و غیره همه سر جای خودش درست. اما مرگ پیروز از آن جهت مهم است که یکی از نمونه های عینی و زیبای نماد یوز ایرانی تلف شد. از این جهت موضوع خیلی مهم است. قدری به مدیریت خود بیندیشیم و پاسخگو باشیم .
مالیاتستانی بیشتر؟ به عنوان موافق مالیات عادلانه و کارآمد میپرسم: در ازای مالیاتستانی، چه امتیازهایی به جامعه میدهید؟ چگونه پاسخگوتر میشوید؟ از کجا مطمئن شویم مالیاتها را هدر نمیدهید؟ مالیاتستانی چگونه به افزایش نظارت مردم بر شما منجر میشود؟ فقط میگیرید؟ @khandoozi_se
میخواهند مالیات بر مطبوعات را دوباره برقرار کنند. اگر حقوق مطبوعات و آزادی روزنامهنگاران نیز برقرار شود، شخصا ۲۵ درصد درآمدم را هر ماه به حساب دولت واریز خواهم کرد، چون درآمدم به اندازهای زیاد خواهد شد که با کسر ۲۵ درصد آن باز هم عالی خواهد بود.
پیروز مُرد اما خوشحالم که جامعه به محیطزیست – با نماد پیروز - حساستر شده است. این حساسیت را برای مرگ آبخوان، فرسایش خاک، نابودی جنگل و بلوط زاگرس، ویلاسازی در جنگل، فرسایش مرتع، پروژههای مخرب و اقتصاد ضدمحیطزیست هم بروز دهیم. پیروز مُرد، زنده باد آگاهی و حساسیت محیطزیستی.
در لایحه بودجه۱۴۰۲ معافیت مالیاتی رسانهها را حذف کردهاند.
قطعا سیاست خوبی است و بهتر میشود اگر یارانه مطبوعات را هم حذف کنند اما باید آزادی را به رسانهها بازگردانند.
مالیات بگیرید، یارانه هم ندهید اما آزادی را برگردانید. بگذارید اقتصاد رسانه جان بگیرد.
صدیقی: «در خلوت اشک بریزید» و مشکلات کشور را با «دعا» حل کنید... کشور درگیر «جنگ اقتصادی» است
برای این که بدانید انقلاب از کجا به اینجا رسیده فقط کافیست، مرحوم طالقانی را با آقای صدیقی به عنوان امامان جمعه تهران در ابتدا و اکنون مقایسه کنید.
فرقی میان مسموم کردن دانشآموزان مدارس دخترانه و پسرانه نیست. حقوقدان نیستم، ولی دختر یا پسر بودن قربانیان تفاوتی در ماهیت مجرمانه و ضدانسانی این جرم پدید نمیآورد. رسیدگی، اطلاعرسانی و مجازات شفاف و قابل اعتماد و راستی آزمایی لازم است.
باید همه طراحان و عاملان مسمومیت دختران در مدارس قم، به مردم معرفی شوند، دادگاه علنی برای محاکمه آنها برگزار گردد، و جزئیات چنین رخدادی به مردم اطلاعرسانی شود. قرن بیستویکم جای این تحجرها و خشونتها و اقدامات ضدانسانی نیست. کاش حقوقدانان هم درباره شأن حقوقی این اقدام بگویند.
باید همه طراحان و عاملان مسمومیت دختران در مدارس قم، به مردم معرفی شوند، دادگاه علنی برای محاکمه آنها برگزار گردد، و جزئیات چنین رخدادی به مردم اطلاعرسانی شود. قرن بیستویکم جای این تحجرها و خشونتها و اقدامات ضدانسانی نیست. کاش حقوقدانان هم درباره شأن حقوقی این اقدام بگویند.
سؤال دانشجویی: به شرط صحت خبر، معافیت مالیاتی خانههای دارای قیمت بالای ۲۰ میلیارد تومان، چه معنای اقتصادی دارد؟ از نظر سیاست مالیاتی و سیاست شهری چه معنی میدهد؟ اهل اقتصاد، مالیات و شهر کسی پاسخی دارد؟
فرمانده ایستگاه ۱۲۰ آتشنشانی تهران، در حادثه #ساختمان۱۵۳ زیر آوارِ طبقاتِ منفی ماند و جان باخت...
آقای رضا دارابی عزیز، یادت گرامی باشد که بهای ساختمانهای ناایمن این شهر را با جانت دادی ☘️🖤
کیفیت حکمرانی را باید بر اساس ظرفیت پیشبینی، تمهید منابع و صورتبندی راهکارهای مؤثر به منظور مدیریت کارآمد فرایندهای کُندرو نظیر تغییر اقلیم، تغییرات ژئوپلتیک تاریخساز، زلزلههای عظیم، برآمدن قدرتهای نوظهور، تحولات اقتصادی-فناورانه بنیادین و تحول ارزشهای اجتماعی ارزیابی کرد.
زن پرسید«شما مطمئنید؟»
گفتم «بله. شما سالمید. شما #سرطان ندارید»
آن گوشه بغض مردی شکست و روی زمین نشست.
اظهار #عشق را به زبان احتیاج نیست
تحریم فرایندی کُندرو است که به تدریج کشور را از درون میپوساند. صدای رئیسجمهوری که میگفت «اصلاً تحریم چی هست؟» هنوز در گوشم زنگ میزند. و البته صدای بازی مسخره ۲۰ درصد تقصیر تحریم و ۸۰ درصد سوءمدیریت است. آن دهلهای فقرآفرین که در نیمه دهه ۱۳۸۰ نواخته شد حالا صدایش درآمده است.
قبلاً نوشتهام که دولت - هر دولتی - عمدتا کاری را انجام میدهد که بلد است و بهطور تاریخی یاد گرفته است؛ نه آن کاری را که بنا به ماهیت و ضرورت هر مسأله باید انجام دهد. تفاوت انجام کاری که دولت بلد است و کاری که باید انجام دهد، بخش عمده ظرفیت حکومت و رفاه یک ملت را تبیین میکند.
ما مردم ایران را هم توریست فرض کنید، فقط اقامت ما متوسط هفتاد و اندی سال است. اگر توریستهای خارجی برای چند روز اقامت به سیم کارت ویژه نیاز دارند تا از فضای مجازی استفاده کنند، ما توریستهای بلندمدت هم نیاز داریم.
اول فکر میکنید بعد میگویید؟ یا میگویید بعد فکر میکنید؟ یا ...
در بنیان و ریشه نظری و عملی سیاست امروز ایران، جدالی سخت میان سازهگرایی یا برساختگرایی (Constructivism) و واقعگرایی (Realism) در جریان است. شاید هیچ مواجهه تئوریکی به این اندازه در تاریخ ایران تعیینکننده نبوده است. وای اگر نظام سیاستگذاری، واقعیت را فقط برساخته لحاظ کند.